ads bit

Pages

Thursday, September 6, 2018

၆ လအရြယ္ ကေလးေလးတစ္ေယာက္ ပ်ားရည္ေကြၽးလိုက္တာ ေသသြားသတဲ့ ...

၆ လအရြယ္ ကေလးေလးတစ္ေယာက္ ပ်ားရည္ေကြၽးလိုက္တာ ေသသြားသတဲ့ ...

Category
ကေလးမ်ားႏွင့္က်န္းမာေရး
          အသက္ ၁ ႏွစ္ေအာက္ကေလးေတြကို ပ်ားရည္မေကြၽးသင့္ဘူးဆိုတာ လူႀကီးသူမေတြ ဆံုးမၾကတာ ၾကားဖူးၾကတယ္မလား?  အထူးသျဖင့္ စည္သြပ္ဘူးနဲ႔ ထည့္ထားတဲ့ ပ်ားရည္ေတြေၾကာင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တတ္တယ္။
          ဒါေပမဲ့ ဒီလိုေၾကာက္စရာေကာင္းတဲ့ေရာဂါကို မိဘေတြ တကယ္ေရာ သိၾကလု႔ိလား။
          အခုေတာ့ ဒီအေၾကာင္းမသိတဲ့ မိဘေတြေၾကာင့္ အသက္ ၆ လအရြယ္ ကေလးတစ္ေယာက္ ေသဆံုးသြားရပါၿပီ။
          ကေလးေတြမွာ စည္သြပ္ဘူး အစာအဆိပ္သင့္တဲ့ျပႆနာႀကီး ရွိတယ္ဆိုတာ ေမေမ ေဖေဖေတြ သိထားသင့္တယ္ေနာ္။
          ဂ်ပန္တိုင္းမ္စ္ဂ်ာနယ္မွာ မိသားစုေတြ ပ်ားရည္ေကြၽးလိုက္လို႔ ေသဆံုးသြားရရွာတဲ့ တိုက်ိဳက ကေလးတစ္ေယာက္အေၾကာင္း ဖတ္လိုက္မိၾကေသးလား?
          မိသားစုေတြဟာ ကေလးကို ပ်ားရည္နဲ႔ေရ ေရာစပ္ၿပီး တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ တိုက္ေနတာ ၂ လေလာက္ရွိၿပီလို႔ ေရးထားတယ္။
          မိသားစုဝင္တစ္ေယာက္က " ကြၽန္ေတာ္တို႔ ပ်ားရည္နဲ႔ စတိုးဆိုင္ကေဖ်ာ္ရည္ကို ေရာၿပီး ကေလးကို တိုက္ေနတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာပါၿပီ။ ကေလးအတြက္ ေကာင္းတယ္ထင္လို႔ တိုက္ေနမိတာပါ " လို႔ ဝမ္းနည္းပက္လက္ ေျပာျပရွာပါတယ္။
          ဒီကေလးဟာ တက္ၿပီး အသက္႐ွဴရပ္သြားလို႔ ႐ုတ္တရက္ ေဆး႐ံုကို ေျပးသြားလိုက္ရတယ္။ ေဆး႐ံုေရာက္ေတာ့ ပ်ားရည္မွာပါတဲ့ Clostridium botulinum ဘက္တီးရီးယားေၾကာင့္ အစာ အဆိပ္သင့္တာမွန္း သိလိုက္ရတယ္။
          ဝမ္းနည္းစရာေကာင္းစြာနဲ႔ တစ္လအၾကာမွာ ကေလးေလး ေသဆံုးေႂကြလြင့္သြားရရွာေတာ့တယ္။ ဒီေသဆံုးမႈဟာ ဂ်ပန္မွာ ၁၉၈၆ ေနာက္ပိုင္း အစာအဆိပ္သင့္ ေသဆံုးတဲ့ ပထမဦးဆံုးကေလး ျဖစ္လာပါတယ္။
          Botulism ကေလးအစာအဆိပ္သင့္တဲ့အေၾကာင္းကို ေမေမ ေဖေဖတို႔ ေသေသခ်ာခ်ာ ဂဃဏန သိထားရမယ္ေနာ္။
          Botulism အဆိပ္ထုတ္ ဘက္တီးရီးယားပါတဲ့ အစားအစာ ေကြၽးလိုက္တာေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ၾကတယ္။
          အစားအေသာက္မွာပါတဲ့ Clostridium botulinum ပိုး ကေလးအူထဲ ဝင္သြားၿပီးရင္ တျဖည္းျဖည္း ပြားလာၿပီး အဆိပ္ေတြ ထုတ္လာတယ္။
          အသက္ ၁၂ လေအာက္ကေလးေတြရဲ႕ အစာေခ်စနစ္က ေကာင္းေကာင္း မဖြံ႕ၿဖိဳးေသးတဲ့အတြက္ ပိုအျဖစ္မ်ားၾကတာပါ။
          ဒီလိုျဖစ္လာရင္ ကေလးေလးေတြ ဘယ္လိုခံစားၾကရသလဲဆိုတာ ၾကည့္ၾကရေအာင္။
          ဒီအေကာင္ပါတဲ့ အစားအစာ စားမိၿပီး ရက္ေပါင္း ၃၀ အတြင္းမွာ စျဖစ္လာတတ္တယ္။
          ဒီေရာဂါဟာ ကုသေပ်ာက္ကင္းႏိုင္တယ္။ ေစာေစာသိ ေစာေစာဆရာဝန္နဲ႔ ျပမိဖို႔ေတာ့ လိုတာေပါ့။ ဒါေၾကာင့္ ေရာဂါလကၡဏာေတြကို ေသခ်ာသိထားဖို႔ လိုတယ္။
          ကေလး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို အရင္ဆံုး သတိထားမိလာလိမ့္မယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေပ်ာ့တိေပ်ာ့ေခြ ျဖစ္လာတာ၊ အားနည္းလာတာ၊ ႏို႔မစို႔ အစား မစားႏိုင္တာေတြ ျဖစ္လာလိမ့္မယ္။

>>    အျခားလကၡဏာေတြကေရာ -
●        မ်က္ႏွာေသႀကီး ျဖစ္လာမယ္။
●        အစာလည္း မစားေတာ့ဘူး။
●        ငိုသံေလးေတာင္ ေပ်ာ့လာမယ္။
●        လႈပ္ရွားမႈလည္း နည္းလာမယ္။
●        အစာမမ်ိဳႏုိင္ေတာ့ သြားရည္ တျမားျမား ျဖစ္လာလိမ့္မယ္။
●        ႂကြက္သားေတြ အားနည္းလာမယ္။
●        အသက္႐ွဴရ ခက္လာရွာမယ္။
          ဒီလိုဆိုးရြားလြန္းတဲ့ေရာဂါႀကီးကို သားသားမီးမီးေလးေတြ မခံစားရေအာင္ ေမေမေဖေဖေတြက ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးၾကဖို႔ အေရးႀကီးတာေပါ့။
          ၁ ႏွစ္မျပည့္ေသးတဲ့ ကေလးကို ပ်ားရည္နဲ႔ ပ်ားရည္ပါတဲ့ စည္သြပ္အစားအစာေတြ မေကြၽးပါနဲ႔ေနာ္။
          Clostridium ဆိုတဲ့ အေကာင္ဟာ ပ်ားရည္ထဲမွာ ေနပါတယ္။ ကေလးႀကီးေတြနဲ႔ လူႀကီးေတြမွာေတာ့ အစာေခ်စနစ္ အားေကာင္းၿပီျဖစ္တဲ့အတြက္ ဘာျပႆနာမွ မေပးနိုင္ဘူး။ ကေလးေတြမွာေတာ့ ဒီလိုမဟုတ္ဘူးေလ။
          အဲဒါေၾကာင့္ အိမ္လုပ္ စည္သြပ္ဘူးေတြကို သိမ္းဆည္းထားသင့္တယ္။ မစားခင္မွာလည္း ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ပြက္ပြက္ဆူ ျပဳတ္ေပးသင့္တယ္။
          ေၾကာက္စရာေကာင္းတဲ့ Clostridium botulinum အေကာင္ဟာ ပ်ားရည္မွာတင္မက ေဘးပတ္ဝန္းက်င္အားလံုးမွာ ရွိေနတယ္။ ဖုန္မႈန္႔ေတြ၊ အမႈိက္ေတြနဲ႔ ေနာက္ဆံုးေလထဲမွာေတာင္ ရွိေနတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေဆာက္လုပ္ေရးလုပ္ငန္းခြင္ေတြ၊ စိုက္ပ်ိဳးေရးေျမေတြနားမွာ ရွိေနတတ္တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ကေလးေတြကို အေကာင္ရွိေနႏိုင္တဲ့ ေျမေတြ၊ ဖုန္ေတြနဲ႔ မထိေတြ႕ေစတာ အေကာင္းဆံုးပဲေနာ္။
Dr. Mya Phoo Ngon

No comments:

Post a Comment